Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση
Το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει μια μακρά ιστορία και σχεδόν έναν αιώνα τώρα έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση φοιτητών και ερευνητών στη μεθοδολογία της πειραματικής ψυχολογίας και στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα πεδία της Πειραματικής Γνωστικής, Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Ψυχολογίας, της Νευροψυχολογίας και διαφόρων εφαρμοσμένων κλάδων της Ψυχολογίας.
Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο ψυχολογίας στον Ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε μετά από πολυετείς προσπάθειες του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Θεόφιλου Βορέα που χρονολογούνται από το 1911 και το 1922 προσαρτήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή (ΦΕΚ τ. Α΄, 127, 27.7.1922 και ΦΕΚ τ. Α΄, 86, 23.3.1932). Το εν λόγω εργαστήριο παραχωρήθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας με την από 5.3.2015 απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου.
Το Εργαστήριο προσέφερε επί εποχής Βορέα σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην άσκηση των φοιτητών όσο και στην προώθηση της ψυχολογικής έρευνας, οι σημαντικότερες από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί στα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ψυχολογία και στα Ανάλεκτα του Θ. Βορέα. Αξιόλογες, επίσης, εργασίες έχουν δημοσιευθεί από τους πρώτους συνεργάτες του Εργαστηρίου αυτού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Α. Γκααρμάτη–Θεοδωροπούλου, Μ. Κισσάβου, Α. Κουκή, Αικ. Στριφτού-Κριαρά. Τον Θ. Βορέα διαδέχθηκε ως Διευθυντής του Εργαστηρίου ο Γ. Σακελλαρίου, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες τις οποίες συνάντησε, ανέπτυξε στο Εργαστήριο αξιόλογη διδακτική και ερευνητική δράση, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στο χώρο του ΕΚΠΑ, και κατέλιπε σημαντικό δημοσιευμένο έργο. Στο Εργαστήριο δημιουργήθηκαν επί της εποχής του Γ. Σακελλαρίου τέσσερα τμήματα: α) ψυχολογικών ερευνών, β) επαγγελματικής κατεύθυνσης, γ) κλινικής ψυχολογίας και δ) διαφωτισμού γονέων και νέων. Μετά τη συνταξιοδότηση του Γ. Σακελλαρίου την εποπτεία του εργαστηρίου είχαν οι Καθηγητές της Φιλοσοφίας Ι. Θεοδωρακόπουλος, Ε. Μουτσόπουλος, και Α. Γιανναράς, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε Καθηγητής Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Το 1978 ιδρύθηκε αυτοτελής Έδρα της Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, στην οποία και εντάχθηκε το Εργαστήριο. Στην Έδρα αυτή εκλέχθηκε Καθηγητής ο Ι. Παρασκευόπουλος, ο οποίος από το 1979 ανέλαβε και τη διεύθυνση του Εργαστηρίου.
Το 1984, με την κατανομή και την ένταξη των υφιστάμενων εργαστηρίων των Φιλοσοφικών Τμημάτων στα νέα Τμήματα, το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας εντάχθηκε στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του ΕΚΠΑ (άρθρο 5, παρ. 1, ΠΔ 445/1984, ΦΕΚ 160, τ. Α΄ 18.10.1984).
Μετά την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, την ένταξη σε αυτό του Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος ΦΠΨ όπως και των περισσοτέρων μελών ΔΕΠ του Τομέα Ψυχολογίας του ΦΠΨ (Π.Δ. 85/2013, ΦΕΚ τ. A΄ 124 3.6.2013), αποφασίστηκε η ένταξη του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας λόγω μεγαλύτερης συνάφειας αντικειμένου (Απόφαση Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής, συνεδρία 4.2.2015, Απόφαση ΓΣ Τμήματος ΦΠΨ, συνεδρία 11.2.2015, και Απόφαση Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, συνεδρία 5.3.2015).